رتبهبندی معلمان چیست ؟
- بهدست: معاونت فنی
- دستهبندی: دستهبندی نشده
رتبهبندی به مفهوم فرآیند تعیین رتبههای پنجگانه معلمان براساس سنجش نظاممند صلاحیتها و عملکرد آنان گفته میشود.
رتبهبندی فرآیندی است که منجر به ارتقای کیفیت در آموزش و پرورش میشود و هدف مستقیم آن افزایش حقوق نیست ؛ اما منجر به افزایش حقوق فرهنگیان نیز میشود. صلاحیتهای عمومی شامل شخصیت افراد، تخصصی شامل دانش و توانمندی های آموزشی و پرورشی و حرفهای شامل مجموعهای از شایستگیها، توانمندیها و مهارتهایی است که معلم حین کار به دست آورده، خود را ارتقا میدهد و کاملا مرتبط با شغل معلمی است.
پس از ارزیابی معلمان در نظام سنجش صلاحیت، برای آنها گواهینامه صادر میشود و این گواهینامه هرچند سال یکبار بهروز خواهد شد؛ این گواهینامه معلمان را در امتیازهای رتبهبندی طبقهبندی میکند و در ادامه مزایایی همچون کسب پستهای مدیریتی، شرکت در آزمونهایی مانند خارج از کشور یا حضور در گروههای آموزشی را برای آنها به همراه دارد.
ابلاغ رتبهبندی معلمان
هفدهم آذر سال ۹۸ زمانی بود که اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری تصویبنامه موضوع نظام رتبهبندی معلمان را برای اجرا ابلاغ کرد و در ۲۸
دیماه ۹۸ نیز رییس سازمان برنامه و بودجه بخشنامه اختصاص ۱۴ هزار و ۷۲۰ میلیارد ریال را برای اجرای نظام رتبهبندی معلمان را تعیین کرد.
این بخشنامه اعلام کرد: بر اساس اجرای قانون بودجه سال ۹۸ تخصیص هزینهای وزارت آموزش و پرورش برای اجرای شیوهنامه اجرای نظام رتبهبندی معلمان به مدت چهار ماه (مهر تا دی ۹۸) از محل ردیف تعیین شده، اعلام میشود.
مشمولان طرح رتبهبندی معلمان چه کسانی هستند ؟
مشمولان طرح طبقهبندی مشاغل معلمان، شامل آموزگار، دبیر، هنرآموز، مربی امور تربیتی، مشاور واحد آموزشی، مراقب سلامت، مدیر و معاون واحدهای آموزشی و تربیتی هستند.
بر اساس این مصوبه، معلمان در پنج رتبه، طبقهبندی میشوند و عوامل امتیازآور برای ارتقای رتبه بر مبنای تحصیلات- مهارت و تواناییها، دوره های آموزشی، سنوات خدمت و تجربه محاسبه میشود.
این تصمیم دولتمردان ایجاد انگیزه و امیدی برای فرهنگیان شد تا آنها که سالها در انتظار به بار نشستن طرح رتبهبندی بودند اکنون از مزایای آن بهره مند شوند.
سامانه رتبهبندی معلمان
رتبهبندی معلمان وارد فاز عملیاتی و اجرایی شد و با پیگیری مرکز فناوری وزارت آموزش و پرورش، سامانه رتبهبندی معلمان بهآدرس rtb.medu.ir نیز فعال شد. معلمان با توجه به زمانبندی اعلامشده باید اطلاعات خود را در سامانه رتبهبندی بارگذاری کنند.
فرهنگیان هنگام ورود به سامانه رتبهبندی سه دسته فعالیت عمده را باید انجام دهند: تکمیل فرمهای خود اظهاری در شایستگیهای عمومی، تخصصی و حرفهای، بارگذاری مدارک و مستندات و تائید نهایی.
میزان افزایش حقوق در نظام رتبهبندی معلمان
معلمان به ازای هر پنج سال سابقه کاری یک رتبه و در مناطق محروم ، مرزی و عشایری به ازای هر چهار سال یک رتبه ارتقا پیدا می کنند. طبق سیاست های ابلاغی ، مجموع حقوق و مزایای رتبه های پنج گانه معلمان همه ساله از 80 درصد مجموع حقوق و مزایای اعضای هیات علمی دانشگاه ها خواهد بود و این موضوع تبدیل به قانون شده است.
به مجموع حقوق، مزایا و فوق العادههای مستمر و ارقام مندرج در احکام کارگزینی معلمان با توجه به رتبه ای که دارند ، به میزان زیر افزوده می شود :
- برای معلمان با رتبه آموزشیار معلم ده درصد (10%)
- مربی معلم پانزده درصد (15%) علاوه بر افزایش رتبه قبلی
- استادیار معلم دوازده درصد (12%) علاوه بر افزایش رتبه های قبلی
- دانشیار معلم ده درصد (10%) علاوه بر افزایش رتبه های قبلی
- استاد معلم پنج درصد (5%) علاوه بر افزایش رتبه های قبلی
حقوق کدام فرهنگیان دو برابر میشود ؟
طبق اصلاحات رتبه بندی معلمان ، فرهنگیان پنجمین ربته یعنی استاد معلمان ، 90 درصد افزایش حقوق خواهند داشت که این افزایش در سه شاخصه حق شغل ، حق شاغل و فوق العاده شغل فرهنگیان در رتبه بندی لحاظ می شود.
رتبهبندی فرهنگیان بازنشسته
اعتبار اجرای رتبه بندی معلمان در سال 1400 ، در بودجه 1401 لحاظ شده است و طبق اصلاحات رتبه بندی معلمان ، فوق العاده رتبه بندی از 31 شهریور 1400 اعمال می شود که معلمان بازنشسته قبل از این تاریخ ، شامل این قانون نیستند.
آخرین خبر از لایحه رتبهبندی معلمان
“از روز جمعه، ششم آبان، دسترسی مدیران مدارس را برای اظهار نظر، ارزیابی مدارک و مستندات معلمان و مشمولان رتبهبندی باز شد و تا (دوشنبه، نهم آبان)، مدارک و مستندات ۲۳۵ هزار نفر ارزیابی شد. این مهلت تا ۱۲ آبان برقرار است و مدیران مدارس باید تلاش کنند راجع به مدارک، مستندات و شایستگیهای معلمانی که مشمول هستند اظهار نظر کنند.”
بدون دیدگاه